Trends & inspiratie Trends & inspiratie
Johan Kamsma

Even voorstellen: Johan Kamsma

Kamsma Schoenen is een echt familiebedrijf dat al sinds 1754 een begrip is in Friesland. Inmiddels zijn onze schoenenwinkels gevestigd in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Franeker, Harlingen, Sneek en Wolvega. Maar wie van deze familie staan er momenteel aan het roer? We stellen ons graag aan je voor, met in deze editie Johan Kamsma. Johan is eigenaar van de schoenenwinkel in Drachten.

“Johan, vanavond kleine pizzaatjes voor de kinderen bij de barbecue?” Klinkt het vanaf de trap die naar de winkel loopt. “Ja ma dat is goed, die met stukjes salami”, roept Johan terug vanuit het magazijn boven de winkel. Het magazijn, waar duizenden schoenen staan opgeslagen, was vroeger de woning van de Kamsma’s. “Mijn broer en ik zijn letterlijk geboren in een schoenendoosje.” 

Uit de boeken in de winkel
Als jongen van twaalf staat Johan liever in de winkel dan dat hij naar school gaat. “Mijn vader riep vaak: ‘Johan, kom naar boven huiswerk maken!’” Ik vond in de winkel staan veel leuker. Zodra ik de meiden in de winkel bezig hoorde, liep ik naar beneden om te helpen. Schoenpoets aanvullen en doosjes scheuren. Ik was alleen maar bezig met de winkel en wist ook zeker dat ik daar later wilde staan. Mijn vader vond een papiertje echter wel belangrijk. Ik heb daarom ook de opleiding detailhandel gevolgd.”

Twee kapiteins
Twintig jaar later wordt zijn jongensdroom werkelijkheid. “Ik was net twee jaar in dienst bij Ziengs, als bedrijfsleider, toen mijn vader vroeg of ik de zaak over wilde nemen. We hebben het eerst nog samen gedaan maar al gauw stond ik alleen. Twee kapiteins op een schip dat vaart niet. Ik zei: ‘pa dit gaat zo niet’. Dat vond hij ook. Mijn moeder heeft nog een lange tijd drie dagen in de winkel gestaan. Dat was heel fijn. Mijn vader en ik lijken te veel op elkaar, dat botst eerder. Zo zat hij hier afgelopen week nog samen met mij te eten op een koopavond. Ondertussen kijkt hij dan continu op het scherm wat er in de winkel gebeurt. Hij kan dat niet loslaten.”

Samen
Johan staat nu tien jaar aan het roer in Drachten en betrekt zijn personeel regelmatig bij wat hij doet. “Als we op inkoop zijn geweest laat ik foto’s van alle schoenen zien aan de dames. Die weten ook goed wat wel en niet verkoopt. Ik ben heel blij dat ze met me meedenken. Ik hoor ook weleens ‘Johan, hartstikke leuk, maar die gaan we niet verkopen’.” Het runnen van een zaak brengt ook spanning mee. “Ik word heus wel eens wakker met het zweet op mijn voorhoofd mezelf afvragend, doe ik het wel goed?”

Naar de klant toe
“Wat de winkel in Drachten uniek maakt? Twee keer per week gaan we naar klanten toe, die niet in de winkel kunnen komen. Zo gaan we langs verzorgingstehuizen en komen we bij mensen thuis. Mijn vader is hiermee begonnen en ik ben dat blijven doen. In het begin was dat even wennen, ineens sta je als jonge knaap bij klanten voor de deur. Ondertussen is dat vertrouwen gegroeid.

”Ik durf wel te zeggen dat we als Kamsma over het algemeen de beste service, kwaliteit en aandacht voor de klant in Friesland leveren.”

Kippenvel
En toen kwam Corona. “Dat was wel even slikken, zeker de eerste weken was het pittig. Dan denk je gaat het allemaal goedkomen. Gelukkig gaat het nu weer de goede kant op. Ik denk dat dit komt omdat we er altijd voor hebben gezorgd dat de klant op nummer één staat, daar hebben we nu profijt van.” Er gebeuren ook bijzondere dingen. “Zo kwam er laatst een klant binnen met tranen in haar ogen, ze werd emotioneel omdat ze eindelijk weer eens onder de mensen was. Dat was wel een kippenvelmoment.”

Greve

Favoriete merk
Over zijn favoriete merk hoeft Johan niet lang na te denken: “Greve, vanwege de geweldige pasvorm en verrassende collectie. Het merk heeft sinds kort Atelier by Greve, hier kun je de schoen helemaal laten maken zoals jij wilt qua kleur en materiaal.” Hoeveel schoenen er in zijn kast staan? “Ik denk zo’n tachtig paar.”

Het boerenleven
Als schoenen niet bestonden…“Dan was ik boer geworden. Mijn ouders hadden een vakantiehuisje in Bakkeveen naast een boerderij. Vrijdagmiddag gooide mijn vader de zaak dicht en dan reden we met z’n vieren die kant op. Mijn broertje en ik waren het hele weekend op de boerderij te vinden: koeien melken en stallen uitmesten. Dat was geweldig.” De broers deden veel samen maar hadden ook regelmatig mot. “Ik denk dat we zo’n zeven oppassen hebben weggejaagd. We waren echt boefjes. Sinds we beiden een zaak hebben en ouder zijn is onze band veranderd. We zijn nu een echt team.”

Broer Jelte Kamsma runt de winkel in Wolvega.

Meer trends en inspiratie

Trends & inspiratie
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies