Trends & inspiratie Trends & inspiratie
Kamsma Schoenen Sneek

Even voorstellen: Jouke Kamsma

Kamsma Schoenen is een echt familiebedrijf dat al sinds 1754 een begrip is in Friesland. Inmiddels zijn onze schoenenwinkels gevestigd in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Franeker, Harlingen, Sneek en Wolvega. Maar wie van deze familie staan er momenteel aan het roer? We stellen ons graag aan je voor, met in deze editie Jouke Kamsma. Jouke is eigenaar van de schoenenwinkel in Sneek.

Jouke Kamsma: “Bij ons in het gezin was het heel normaal dat we allemaal van jongs af aan al meehielpen in de zaak. Al vanaf een jaar of tien verkochten we de bekende Spaanse sloffen op de markt. We waren echte marktkooplui. Wat ik het leukste daaraan vond? Dat we ontzettend veel sloffen verkochten. Vaak wel meer dan 100 paar per dag! Mijn twee zussen, mijn broertje en ik hadden altijd het doel om elkaar daarin te overtreffen.”

“Nog maar een paar jaar later stond ik al in de schoenenwinkel in Franeker. Het was de winkel van mijn oom. Eerst deed ik daar de boodschappen, later ging ik de schoenen prijzen en op mijn 14e stond ik al als een volwassene de schoenen te verkopen.”

Nonnetjes gevist
“Daarna heb ik een klein uitstapje gemaakt. Ik ben de visvaart ingegaan. Vanaf een heel groot schip visten we nonnetjes uit de Nederlandse wateren. Nonnetjes zijn kleine kokkels die vooral in Spanje veel gegeten worden. Tot ik op een moment in mijn leven kwam waarop ik dacht: wat wil ik gaan doen met mijn leven? Mijn vader zei tegen mij: of je gaat verder de zeevaart in, mijn winkel overnemen, de winkel in Franeker overnemen of iets nieuws beginnen. Dat laatste is het geworden. Ik wilde graag iets vanaf de grond opbouwen. Uiteindelijk ben ik gewoon heel trots op wat ik heb opgebouwd. Natuurlijk onder de naam ‘Kamsma’, maar ik ben wel verantwoordelijk vanaf het aller eerste moment.”

Schoenenwinkel in Sneek
“Ruim 15 jaar geleden heb ik, samen met mijn wederhelft Hanna, Kamsma Schoenen in Sneek opgezet. We zijn samen het avontuur aan gegaan en nog altijd loopt onze samenwerking super. Wees gerust: thuis gelukkig ook! We hebben het beide veel te druk, dus we zien elkaar amper.”  

Mijn vader heeft het altijd al gezegd: je moet in Sneek starten.

“Ik ben in Sneek begonnen omdat daar nog geen andere Kamsma Schoenenwinkel in de buurt zat. Dat is belangrijk om niet elkaars concurrent te worden. Iedere zaak heeft zijn eigen omtrek nodig.”

Favoriete merken
“Mijn favoriete herenmerk is Harris. Dat zijn handgemaakte schoenen uit Florence met een sublieme pasvorm. Je betaalt er wel wat voor, maar dan heb je ook wat! Het is ‘the whole package’. Het gaat om uitstraling én pasvorm. Een groot verschil met andere merken: vergelijk het met een Lamborghini en een Skoda.”

Harris

“Mijn favoriete damesmerk is Fitflop. Daar ben ik wel fan van. Het merk is begonnen met een slipper, waarvan de zool bestaat uit drie componenten rubber. Waardoor letterlijk de pijntjes uit je voet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tegenwoordig heeft Fitflop naast slippers ook sneakers. Wij hebben van dit merk de grootste collectie van het Noorden.”

Fitflop

Prachtig vak
“Mijn werk is echt mijn passie. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar werken voelt voor mij niet als werken. ’s Ochtens gooi ik de deuren open en help ik het liefst de hele dag klanten. Opzoek naar een paar schoenen dat bij ze past. Verder kijk ik altijd uit naar het moment dat we weer nieuwe schoenen inkopen voor het volgende seizoen én het moment dat deze schoenen binnenkomen. Want het blijft altijd spannend of ze ook bij de klant in de smaak vallen.”

Meer trends en inspiratie

Trends & inspiratie
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies