Trends & inspiratie Trends & inspiratie

Even voorstellen: Koos Kamsma

Kamsma Schoenen is een echt familiebedrijf dat al sinds 1754 een begrip is in Friesland. Inmiddels zijn onze schoenenwinkels gevestigd in Leeuwarden,
Drachten, Heerenveen, Franeker, Harlingen, Sneek en Wolvega. Maar wie van deze familie staan er momenteel aan het roer? We stellen ons graag aan je voor en trappen deze serie af met Koos Kamsma. Koos is eigenaar van de schoenenwinkel in Leeuwarden.

Koos Kamsma: “Wij zijn geboren in een schoenendoosje, zeggen we wel eens. Want vanaf jongs af aan stak ik mijn handen al uit de mouwen in de schoenenwinkel van mijn vader. Mijn vader opende op 21 januari 1954 de schoenenwinkel aan de Oosterstraat in Leeuwarden. Waar ik al vanaf mijn 7e levensjaar hielp met schoenen uitpakken en in de stellingen zetten, prijzen en schoonmaken. Zo ging dat vroeger. In die tijd werd er nog veel op rekening verkocht. Het was te duur om de rekeningen op de post te doen, dus samen met mijn broers en zus liep ik van de ene naar de andere kant van de stad om ze rond te brengen. Of we probeerden ergens een fiets te lenen. Tegen een kleine vergoeding, dat wel. Wanneer ik mijn eerste schoenen heb verkocht? Ik denk dat ik ongeveer 12 was.”

Hadden we ijsvrij? Dan was er nog genoeg te doen in de winkel. Schaatsen kwam morgen wel, zei mijn vader dan. Ik kan dus ook nog altijd niet schaatsen.

“Na de middelbare school heb ik de detailhandelschool gedaan en ik heb daarna nog verschillende cursussen op het gebied van schoenen gevolgd. Op een gegeven moment moest ik in militaire dienst. Daar ben ik ook keurig netjes voor goedgekeurd. Na drie weken in dienst, kreeg ik een brief met de mededeling dat er te veel mannen in dienst waren. Als je aan een aantal voorwaarden voldeed, mocht je uit dienst treden. Ik had geen hekel aan de militairen dienst en wilde dat wel meemaken. Maar mijn vader vond het wel een mooie oplossing, want dan kon ik helpen in de winkel. En zo geschiede. Vanaf dat moment heb ik een aantal jaar in de winkel gewerkt. Dit ging volgens mijn vader zo goed dat ik vrij jong de zaak heb overgenomen.”

Familiebedrijf Kamsma Schoenen

“Het was vanzelfsprekend dat ik de schoenenwinkel in Leeuwarden zou overnemen, omdat ik de oudste was. Maar mijn vader bood ook mijn broers en zus aan om een schoenenwinkel te openen. Als ze dat wilden, dan zou hij ze daarbij helpen. Mits we allemaal zelfstandig zouden zijn. Dat was een belangrijke voorwaarde, omdat er zo de minste kans op wrijving tussen de familie zou ontstaan. Anders heb je wel te maken met drie directeuren. Zo is mijn broer begin jaren 80 Kamsma Schoenen Drachten begonnen en heeft mijn andere broer een paar jaar later de winkel in Heerenveen geopend. Mijn zus en mijn andere broer zijn een andere kant op gegaan.”

Het was vanzelfsprekend dat de oudste de zaak van zijn vader over nam en daar heb ik nog geen seconde spijt van.

“Nu ik zelfstandig eigenaar ben hoef ik niks te verantwoorden naar mijn broers. Maar we hebben wel een intensieve en mooie samenwerking. De een is hier goed in en de ander daar. We kunnen elkaar dus goed ondersteunen. Samen zijn we een heel mooi team.”

Favoriete merken

“Alle schoenenmerken die in mijn winkel staan vind ik mooi. Maar op dames gebied ben ik weg van Gabor. Dit zijn schoenen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Een merk dat elk seizoen weer een uitgebreide collectie samenstelt. Ze kunnen mode, kwaliteit en pasvorm heel mooi integreren.”

“Voor de heren is Floris van Bommel mijn favoriete merk. Het is heel kunstig hoe ze telkens nieuwe materialen en kleuren gebruiken. Daarvoor schromen ze niet om nieuwe technieken te gebruiken.  Die vernieuwing is wat mij aanspreekt. Het is niet zo dat ik deze merken ook altijd aan een klant aanbeveel. Ik kijk altijd door de oog van de klant. Een merk aanbevelen doe ik op gevoel. Het moet bij de klant passen, niet bij mij.”

Prachtig vak

“Voor mij is geen dag hetzelfde. De ene dag is het een leuke uitdaging om de juiste schoen voor de klant te zoeken en de andere dag bezoek ik een beurs in het buitenland. Die afwisseling vind ik heel mooi. Waar ik altijd het meest naar uitkijk? Dat is toch wel het uitzoeken van de nieuwe collecties voor het volgende seizoen. Zo ga ik volgende week inkopen doen voor het najaar van 2019. Ik ben heel benieuwd wat er komen gaat.”

Meer trends en inspiratie

Trends & inspiratie
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies